دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز
مواد افزودنی غذایی چیست؟
افزودنی غذایی هر مادهای است که در طول تولید ، پردازش یا ذخیره سازی مواد غذایی اضافه میشود. این میتواند یک محصول تولیدی یا محصولی از طبیعت، نمکی باشد که برای نگهداری استفاده میشود یا قندی است که برای شیرین کردن استفاده می شود.
مواد افزودنی میتوانند ویتامینها یا مواد معدنی مورد استفاده برای غنی سازی، یک جایگزین روغن برای بهبود بافت یا یک رنگ یا رنگ برای تقویت ظاهر باشند.
صرف نظر از اینکه ماده افزودنی از نظر غذایی یا کاملا آرایشی باشد، تا زمانی که توسط مقامات ذیصلاح برای عموم مردم ایمن نباشد، نمیتواند در یک محصول غذایی استفاده شود.
از آنجا که مردم برای اولین بار مواد غذایی را از زمان برداشت برای بهبود ارائه و ارزش غذایی مواد غذایی یاد گرفتند، از مواد افزودنی استفاده میشود. استفاده از نمک و دود برای نگهداری (سیگار کشیدن) به هزاران سال قبل برمیگردد.
مواد افزودنی مواد تشکیل دهندهای با هدف هستند: آنها به منظور ایمنی، برای افزایش ارزش غذایی یا افزایش جذابیت غذایی، عمداً به محصولات غذایی اضافه میشوند.
با این حال، برخی از مواد افزودنی وجود دارد، که برخی از آنها باید به طور کامل اجتناب شوند، و برخی دیگر که همه ما باید در حد اعتدال مصرف کنیم.
بعنوان مثال از مواد افزودنی برای بهبود کیفیت ذخیره سازی مواد غذایی، جلوگیری از فساد میکروبی یا تأخیر در اکسیداسیون که باعث سستی چربی ها می شود، استفاده میشود.
به منظور حفظ کیفیت غذایی یک ماده غذایی، از مواد افزودنی استفاده میشود، به عنوان مثال، برای جلوگیری از زوال ویتامینها، اسیدهای آمینه ضروری و چربی های اشباع نشده. مواد شیرین کنندهای که در شیرینی سازی یا مواد فلهای استفاده میشوند و برای کسانی که میخواهند کالری دریافتی خود را کاهش دهند نیز استفاده میشوند.
مواد افزودنی اضافه شده به غذا میتوانند اهداف زیادی داشته باشند. به طور کلی، این است که برای افزایش جذابیت محصولات غذایی با حفظ یا بهبود قوام، بافت و خواص حسی مانند طعم و رنگ.
برخی از مواد افزودنی موجود در مواد غذایی و آشامیدنی در مقررات قانونی قابل اعمال گنجانده شده است. مواد افزودنی غذایی برای اطمینان از ایمن بودن غذا و تأمین نیازهای مصرف کنندگان نقش مهمی در تأمین غذا دارند./ف.نوروزی فرد
«زهره فیروزی» کارشناس ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز